Lokstallet
Lokstallet i Umeå övergavs 2010, men minnet av dess storhetstid bevaras i en modell hos Umeå modelljärnvägsförening.

Idag kan det vara svårt att få syn på Umeå lokstall. Det är i privat ägo och inhägnat av plank och stängsel med låsta grindar:

Från de övre våningarna i det närbelägna parkeringshuset kan man dock få en bild av byggnaden. Som synes återstår endast lokstallet. Alla spår och vändskivan är borta. De försvann 2010 när Umeå station byggdes om i samband med att Botniabanan invigdes:

Lokstallet härstammar från tiden när järnvägen kom till Umeå, 1896. Den högra sektionen med fyra stallplatser är dock av senare datum; den fanns ännu inte så sent som 1940, att döma av ritningen nedan. Den vänstra sektionens två portar är lite framskjutna jämfört med de övriga. Orsaken är att man behövde mer utrymme invändigt för att i vardera stallplatsen få plats med två stycken Hilding Carlsson-rälsbussar som tillverkades i Umeå 1932-1963.
Ritningen nedan visar också att det till vänster om de kvarvarande stallplatserna tidigare funnits ytterligare en sektion, "6" i ritningen, med två stallplatser och vattentorn, "4".

Umeå lokstation 1940.
Modellen hos Umeå modelljärnvägsförening visar lokstallet som det såg ut i mitten av 1930-talet. Fyra stallplatser och jämte det alltså ett vattentorn samt personalutrymmen:


Ett tanklok redo att ta vatten.
Modellen innefattar även slaggrop och kolbås, placerade på vändskivans motsatta sida:


Till sist: äras den som äras bör! Umeå lokstall, liksom de flesta av anläggningens byggnader som är gjorda efter historisk förebild, har förfärdigats av föreningens ordförande, Tryggve Lundberg.

Tryggve.