Miklagård
Staging, fiddle yard, fummelstation, skuggbangård, tågmagasin - kärt barn har många namn. På min anläggning heter det Miklagård, för detta är bangården där jag micklar med tågen.
Först: äras den som äras bör! Miklagård har konstruerats enligt Lars Ljungbergs koncept i MJ-magasinet nr 44.
På min anläggning ligger stationen Sofiehem på en linje i nord-sydlig riktning. Miklagård representerar alla andra stationer på linjen i Nord respektive Syd. Här sätter jag samman tågsätt för att simulera trafiken bortom Sofiehems horisont.
I Miklagård är rälsen fäst på tunna klossar (Lars kallar en sådan rälskloss ”fiddel”, jag säger ”Mickel”). Rälsbitarna fäster vid varandra med skarvjärn och kan sättas ihop och tas isär på vanligt sätt. Klossen ger rälsen stadga vilket gör att Micklarna enkelt kan flyttas omkring även med lok och/eller vagnar på rälsen. På så vis kan man smidigt koppla ihop och koppla isär tågsätt utan att fordonen behöver tas av och sättas tillbaka på rälsen. Särskilt bekvämt är detta med stora ånglok och långa vagnar med boogies som ofta kräver en del pillande innan alla hjulen är på plats.
Detta koncept är även fördelaktigt om man som jag har lite ont om plats; i princip kan alla parallella uppställningsspår vara lika långa, i motsats tilI ett traditionellt tågmagasin där växlarna lämnar en del av utrymmet outnyttjat:
(Ett hypotetiskt maximerat) Miklagård jämfört med traditionellt tågmagasin med växelgata.
Men framförallt är varje Mickel liksom en ”kassett”som innehåller en del av ett tågsätt. Inför en trafiksession gör jag iordning ett antal sådana ”kassetter” och kan sedan snabbt och bekvämt kombinera dessa till nya tåg för avfärd från Nord och Syd.
Miklagård är alltså mer än ett tågmagasin där tågen bara gör paus och väntar på sin tur att komma ut och köra på anläggningen igen - i Miklagård sätter jag även samman nya tågsätt för att simulera hur vagnar kopplas på och av under tågets färd i ”världen utanför”.
Stort tack till Lars Ljungberg för hans artikel med idé och inspiration!