Nästa steg
En del gillar att titta på tåg - riktiga tåg - och vill sen bygga en miniatyr av vad de sett. Andra börjar med en enkel tågbana - kanske några lok och vagnar man fick i julklapp som barn - och drömmer sig bort i en fantasivärld. Men oavsett början, vad blir nästa steg? Och i vilken riktning?
Det finns modellrallare av alla slag, från den som vill ha en bit räls av lagom längd för att visa upp sina lok och vagnar, till den som vill efterlikna riktig tågtrafik med växling, signaler och säkerhetsrutiner precis som i verkligheten*. Men om man ännu inte vet vilken typ man är (och det vet man sällan i början av sin karriär) hur tar man då det där första steget från den enkla rundbanan till - ja, nåt annat?
Oavsett i vilken riktning man tar steget, och oavsett hur långt man kommer att gå - för att en modelljärnväg ska kunna hålla intresset uppe och tillfredsställa ens behov av att köra tåg under överskådlig tid tror jag att det är viktigt att man fyller trafiken med mening. Måhända låter detta pretentiöst, men att på måfå köra tåg fram och tillbaka och runt, runt riskerar att förr eller senare kännas tomt och oinspirerande. Meningsskapande är däremot både givande och enkelt och kan med fördel börja så snart man satt ihop sin första spåroval. Det gäller att ha två saker i åtanke: modelljärnvägens syfte, och dess destinationer.
Syfte
Den järnväg som avbildas i modell har precis samma syfte som i verkligheten: att transportera människor och/eller gods från ett ställe till ett annat. Till en början kan det räcka med en (1) station på anläggningen. Tåget avgår härifrån, kör ett varv, och ankommer stationen igen för av- och påstigning eller lastning/lossning av gods. Med ett eller två sidospår på stationen kan tåget lämna och hämta vagnar innan det avgår igen.
Frågan är nu: vad vill du ha mer av? Längre linje så att tåget får köra en bra stund mellan avgång och nästa ankomst? Eller fler sidospår på stationen för växling och rangering av vagnar? Dina svar hjälper dig att ta nästa steg som modellrallare.
Rundbana med station för växling.
[Design: Erik Lindahl]
Destinationer
Ett tåg är alltid på väg nånstans, och kommer alltid nånstans ifrån. Därför behövs minst två destinationer på modelljärnvägen.
Till att börja med kan det vara två stationer som tågen kör emellan. Sedan kanske man lägger till fler stationer. Och industrier där tåg kan lämna vagnar med råvaror och hämta vagnar med färdiga produkter.
Men allt detta tar plats. Har man begränsat med utrymme kan det räcka med en (1) station, medan övriga destinationer får man föreställa sig i fantasin. Till exempel genom att låta tåget stå still ute på linjen en stund, gärna dolt i en tunnel eller bakom kuliss så det är utom synhåll, för att simulera dess färd till övriga destinationer innan det återvänder till stationen. Så kallade skuggbangårdar med flera uppställningsspår kan representera många destinationer i "världen utanför” (på engelska "staging").
Alltså: Hur många destinationer vill du ha? Och hur ska dessa representeras? I fysisk modell, eller i en föreställningsvärld "utom synhåll"? Dina svar hjälper dig att ta nästa steg som modellrallare.
Rundbana med fem destinationer (stationen, industriområdet, sågverket, och skuggbangården i öst och väst). Erbjuder såväl vöxling på destinationerna som körning på de relativt långa linjeavsnitten. [Design: Erik Lindahl]
Nästa steg
Genom att betrakta sin modelljärnväg som del i ett större system som transporterar gods och människor ger man trafiken ett innehåll. Tågen kör inte på måfå utan har mål och mening med sin färd. De huvudsakliga aktiviteterna är körning på linjen respektive växling vid destinationerna. Prova dig fram och ta reda på i vilken grad du finner dessa olika aktiviteter stimulerande och intressanta, liksom hur många destinationer du vill ha och huruvida dessa ska representeras fysiskt i modell eller i en föreställningsvärld utanför modelljärnvägens synliga del.
Med dessa insikter vet du vart du är på väg och kan ta nästa steg.
På linjen.
Växling.
Ett ord på vägen
Underskatta inte nöjet med växling och rangering! Till en början tror jag att de flesta av oss är mest förtjusta i att se långa tågsätt köra omkring i relativt hög hastighet på modelljärnvägen. Kanske för att det är så de flesta av oss upplever verklighetens tåg, tex när vi ser dem köra förbi när vi väntar vid en järnvägsövergång, medan det är färre som tar sig tid att gå till en järnvägsstation och betrakta hur vagnar växlas på bangården. Dock, med det begränsade utrymme som står till buds för en modelljärnväg blir linjen alltid oproportioneligt kort, och ett tåg kan inte köra på mer än ett sätt på denna linje. På stationer, bangårdar och industrier är däremot variationsmöjligheterna betydligt större. Vagnar av många olika typer ska hämtas och lämnas, samt rangeras till tåg avsedda för olika destinationer. En mängd metoder finns för att göra denna verksamhet omväxlande och intressant**.
Timesaver; spårplan för enbart växling.
[Design: John Allen]
Ett ord till
Det är du som bestämmer! Det finns många bestämda uppfattningar om bra och dålig design av modelljärnvägar. Och det är ju aldrig fel att inspireras och lära av andra. Men så länge du finner det stimulerande att köra tåg på din anläggning så har den en bra design. Punkt.
Sen kanske det finns några som inte gillar din design, men än sen? Det är ju din modelljärnväg!
Modelljärnvägen på Tekniska muséet i Stockholm; rundbana, spårplan med enbart körning på linjen, staging i tunnlar.
[Design: Uno Milton]
*) Se Staffan Åkerlunds artikel i Modelljärnvägsmagasinet nr 55.
**) Se tex ”Munksund - trafikspel ger min modelljärnväg mening” i Modelljärnvägsmagasinet nr 57, och ”Tågklarering med Lego” i nr 60.