Tillig H0 Elite spårgeometri

Många rälsfabrikat är knapphändiga med information om sin spårgeometri. Det komplicerar tillvaron för oss modellrallare helt i onödan. Slutade med att jag fick luska ut den där spårgeometrin på egen hand. Här är resultatet.
Tillig H0 Elite är ett rälsfabrikat som förutsätter att man bygger med flexräls. Man framhåller fördelarna med detta i sin marknadsföring:
”The advantageous properties of the track give the imagination free rein at the planning stage:
- There is no fixed pattern to unduly restrict your planning intentions"
Icke desto mindre tillhandahåller Tillig även sektionsräls. Växlar, såklart, och kurvor med fasta radier, samt raka av olika längd. Gott så, det är ju bekvämt att ibland slippa omaket med flexräls om det inte är absolut nödvändigt. Den raka sektionsrälsen finns till exempel i standardlängden 228 mm, och halv- och kvartslängd, 114 resp 57 mm.
Men sen finns ett antal raka passbitar av varierande längd (50, 53 och 64 mm) avsedda att jämna ut spårlängden och upprätthålla spåravståndet (59 mm i detta fall), till exempel när man bygger bangårdar med intrikata växelkombinationer. Tyvärr tillhandahåller Tillig ingen information med detaljer om när och var dessa passbitar ska användas. Den enda information jag kunnat hitta på deras webb är ett dokument med några exempel på spårdragningar - alla med flex och inget med de passbitar jag undrar över.
Till sist fann jag ingen annan råd än att sätta mig med AnyRail, lägga pussel med rälsbitarna, och på egen hand försöka klura ut hur spårgeometrin hänger ihop. Det tog tid men gick över förväntan. Resultatet ser du nedan. Kanske kan det vara till hjälp för andra som, liksom jag, kämpat med att förstå Tilligs spårgeometri.
Missa inte att också läsa mina kommentarer efter diagrammen. Och sist i inlägget kan du ladda ner Tillig H0 Elite spårgeometri som PDF- eller AnyRail-fil.
Brasklapp 1: Jag lärde mig att Tillig H0 Elite har en precision ner till 0,5 mm. Vissa spårkombinationer ger nämligen upphov till ett spåravstånd på en och en halv gånger standardavståndet, dvs 1,5 * 59 = 88,5 mm. Upplösningen i AnyRail är däremot 1 mm. Det finns därför en möjlighet att jag i vissa fall dragit fel slutsatser om hur passbitarna ska användas pga av avrundningsfel i måttangivelserna i AnyRail. Men givet all information som Tillig ändå tillhandahåller om längd, radier och vinklar torde risken vara liten.
Brasklapp 2: Risken för fel "kompenseras" å andra sidan av det faktum att Tilligs tillverkningsprocess verkar ha en tolerans i samma storleksordning som eventuella avrundningsfel i AnyRail. Jag har köpt 50mm-räls som snarare är 50,5 mm långa, och det verkar vara standard att räls av standardlängden 228 mm snarare är 230(!).
Sammanfattning: Jag tycker att Tillig H0 Elite-räls är lite krävande. Det är som sagt svårt att få koll på passbitarna, spårgeometrin lämnar en del luckor som i onödan kräver att man använder flexräls, och längden på rälsbitarna kan irriterande nog variera i praktiken. Installation av växlar är också känsligt då konstruktionen har ett visst "spel", dvs en rak växel är lite böjlig så är man inte noggrann kan det bli typ en kurvväxel, om än med mycket stor radie.
Slutsats: Trots allt mitt gnäll ovan tycker jag ändå att Tillig H0 Elite är värt besväret. Jag vill absolut kunna använda flexräls, men inte mer än nödvändigt - rakor kan jag lika gärna bygga med rak sektionsräls. Men framför allt har Tillig H0 Elite ett generöst utbud av växlar i flera olika varianter. Också är rälsen snygg! Inte minst växlarna med obrutna växeltungor som ger ett verklighetstroget och smäckert intryck.