mj-guiden / design / spårplaner

10

Mindheim och Milton

De föregående avsnitten har presenterat tre spårplaner med ökande komplexitet och allt fler designelement. Som en kontrast presenteras här två spårplaner som fokuserar på så få designelement som möjligt.

Mindheim

Lance Mindheim är en amerikansk modellrallare som dessutom är konsult inom hobbyn och erbjuder tjänster för både design och konstruktion av modelljärnvägar. En av hans specialitéer är hyllbanor - modelljärnvägar som inte är större än att de kan rymmas på ett relativt smalt hyllplan längs en vägg. Spårplanerna är i regel ett industriområde med en handfull stickspår, till exempel så här:

LA Junction

  • Skala: H0
  • Storlek: 2,9 x 1,2 m, djup 54/24 cm
  • Total spårlängd: 5,4 m
  • Spårplan: industri

Trafikmöjligheter

Placera några vagnar på de två stickspåren, samt ett tågsätt med lok och vagnar på linjen. Trafiksessionen börjar just när tågsättet anländer. Några vagnar ska lämnas av till industrierna och några ska hämtas från desamma - växlingsarbetet kan ta en stund och kräva en del tankearbete innan alla vagnar hamnat på rätt ställe i rätt ordning. Sessionen slutar när det nykomponerade tågsättet fortsätter på linjen.

En spårplan som denna kallas även växlingslayout då trafiken i stort sett uteslutande handlar om växling av vagnar och tågsätt. 

Milton

Tekniska muséet i Stockholm finns en modelljärnväg som byggdes av Uno Milton (1927-2018) i början av 1950-talet. Spårplanen är i grunden mycket enkel - en rundbana med dold staging. Inga stationer, inga bangårdar, inga industrier. Bara ett antal linjeavsnitt som löper genom ett tidlöst svenskt landskap av skog, berg och sjö:

Uno Miltons rundbana; dold staging i överkant på bild; streckade tunnelmynningar.

Uno Miltons modelljärnväg på Tekniska museet

  • Skala: H0
  • Storlek: 6 x 3 m
  • Total spårlängd: 50 m
  • Spårplan: rundbana med dold staging

Trafik

Modelljärnvägen byggdes med det uttalade syftet att den skulle visas för publik. Därför är trafiken automatiserad med ett antal tågsätt - både persontåg och godståg - som kör enligt "tidtabell". För åskådaren blir upplevelsen densamma som när man står vid ett verkligt järnvägsspår; man får syn på ett tåg på avstånd, det närmar sig och passerar framför en, för att slutligen försvinna i fjärran.

modelljärnvägens hemsida finns en utförlig beskrivning av hur trafiken fungerar.