1        >>

Typer av koppel

Koppel är den mekanik som gör att vagnarna kan fästa i varandra och bilda ett sammanhängande tåg. 

Koppel finns i många olika varianter, men variationen varierar mellan olika skalor. I skala H0, till exempel, är utbudet av koppelvarianter enormt, medan i skala N finns det ett standardkoppel som fått stor acceptans. Exemplen i denna artikel är samtliga från H0-skalan, men framställningen torde vara giltig även för övriga skalor.

Några vanliga varianter av koppel ses här:

Tre exempel på koppel: Profi-, KaDee- och bygelkoppel.

NEM-koppelficka

Koppel av olika typ fungerar inte tillsammans. Två vagnar som ska kopplas ihop måste därför ha samma typ av koppel. Skulle så inte vara fallet är det enkelt att byta koppel om vagnen har koppelficka enligt standard NEM 362. De tre kopplen i bilden ovan är avsedda att monteras just i en sådan koppelficka. De bakre spröten pressas ihop och hullingarna fäster kopplet i fickan, dock inte hårdare än att kopplet kan lossas och bytas vid behov. 

Koppel i NEM-koppelficka.

Alla ledande tillverkare av lok och vagnar har anammat NEM-standarden. Om man köper fabriksny materiel kan man därför nästan alltid räkna med att den har NEM-koppelficka, men man bör för säkerhets skull kontrollera specifikationen hos webbutiken eller med tillverkarens hemsida/katalog. Mycket begagnad materiel har också NEM-koppelficka eftersom den introducerades redan på 1980-talet*. 

Bland ännu äldre vagnar finns dock ingen standard för kopplets infästning i vagnen. Då kan det vara mer eller mindre enkelt att byta. Somliga koppel sitter bara med en skruv som enkelt kan lossas medan andra har mer krävande konstruktioner. 

Kopplets höjd

Men även om två vagnar har samma koppeltyp är det inte helt säkert att de fungerar tillfredsställande tillsammans. Beroende på koppeltyp kan det också vara viktigt att kopplen sitter på exakt samma höjd. På äldre vagnar kan detta variera högst avsevärt. Med nyare materiel ökar chanserna väsentligt att kopplen hamnar på samma höjd, särskilt om vagnen har NEM-koppelficka vars höjd över rälsen är standardiserad. Dock är inte alla tillverkare lika duktiga på att följa standarden... 

När man köper vagnar och lok är det svårt, för att inte säga omöjligt, att i förväg veta kopplets höjd över rälsen. Men för det allra mesta är det heller inget problem. Vagnar och lok har i regel kopplen på någorlunda samma höjd. Man ska bara vara beredd på att någon gång kommer man ha otur...

Bygelkoppel

Bygelkopplet är den vanligaste typen av koppel. I stort sett alla tillverkare har minst en variant i sitt utbud. Fördelen med bygelkoppel är att de nästan alltid fungerar tillsammans, oavsett fabrkat och variant, såtillvida att de kan haka fast i varandra. Däremot kan de var känsliga för skillnader i höjd  och behöva lite extra handpåläggning i själva hopkopplingsögonblicket.

Tre varianter av bygelkoppel.


*) Jag är lite osäker på tidsangivelsen, kan eventuellt ha varit ännu tidigare?