5

Likström, växelström och fyrkantsvåg

Analogt

I modelljärnvägssammanhang hör begreppen likström och växelström samman med den analoga tekniken. Det avser vilken typ av spänning som transformatorn levererar till rälsen: antingen en växelspänning som ständigt varierar mellan positiv och negativ (på samma sätt som spänningen i vägguttaget, om än med lägre styrka); eller en likspänning där ena rälen är pluspolen och den andra minuspolen.

Loken har därför antingen växelströmsmotorer, som bara kan köras på räls med växelspänning, eller likströmsmotorer, som bara kan köras på räls med likspänning.

Ofta används de engelska förkortningarna AC (Alternating Current, växelström) respektive DC (Direct Current, likström).

Likspänning.

Växelspänning.

Digitalt

Digitalförstärkaren förser rälsen med spänning i form av en fyrkantsvåg som varierar mellan positiv och negativ spänning. Spänningen kan vara olika hög beroende på digitalförstärkarens fabrikat men ligger nånstans i intervallet 10-20 Volt. Tex kan spänningen variera mellan +14V och -14V. Så det är inte likström eftersom spänningen varierar mellan plus och minus. Det är heller inte vad man vanligen menar med växelström där spänningen varierar i form av en sinusvåg (se bild ovan). Digitala lok drivs inte av växelström eller likström, de drivs av en fyrkantsvåg, alltså.

Fyrkantvåg.


4. Växelstyrning    |    6. 2R och 3R  >